[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 6، شماره 2 - ( 1399 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 14-1 برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Proximate composition and amino acid profile of the whole body of juvenile Persian sturgeon (Acipenser persicus)
:   (2950 مشاهده)
The main objective of the current study was to analyze the proximate composition and the amino acid profile of the Persian sturgeon (Acipenser persicus). Forty-eight fish (with an initial weight of 96.60   7.45 g) were randomly sampled from a local sturgeon farm in Mazandaran, Iran. The proximate analysis of the fish body showed 24.38 ± 1.62 g/100g ww of dry matter, 61.52 ± 1.65 g/100g dw of crude protein, 10.53 ± 0.18 g/100g dw of lipid, 16.48 ± 1.3 g/100g dw of ash, 0.94 ± 0.03 % of NH3, and 2.45 ± 0.18 % of phosphorus. The essential and non-essential amino acid composition provided the following values: Methionine: 1.57 ± 0.06 %, Threonine: 2.34 ± 0.08 %, Tryptophan: 0.56 ± 0.02 %, Arginine: 3.37 ± 0.12 %, Histidine: 1.32 ± 0.02 %, Isoleucine: 2.35 ± 0.05 %, Leucine: 4.27 ± 0.32 %, Lysine: 4.34 ± 0.27 %, Valine: 2.71 ± 0.09 %, Phenylalanine: 2.22 ± 0.07 %, Glycine: 5.12 ± 0.17 %, Serine: 2.43 ± 0.05 %, Proline: 3.11 ± 0.06 %, Alanine: 3.85 ± 0.09 %, Cysteine: 0.53 ± 0.15 %, Asparagine: 5.08 ± 0.2 %, and Glutamine: 7.63 ± 0.16 % dry weight. Compared to a number of international standards for evaluating sturgeon body composition and amino acid profile, the present study showed identical results in sturgeon farms to those released by FAO in 2011. Overall, the Persian sturgeon is not only an invaluable source of protein (i.e., essential and non-essential amino acids), but it can also assist farmers and researchers in formulating fish diets based on their real nutrition needs.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1399/6/20 | پذیرش: 1399/8/10 | انتشار: 1399/8/20



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arab N, Shamsaei Mehrgan M, Foroudi F, Soltani M, Chamani M. Research Article: Proximate composition and amino acid profile of the whole body of juvenile Persian sturgeon (Acipenser persicus). Sustainable Aquaculture. Health. Management. J. 2020; 6 (2) :1-14
URL: http://ijaah.ir/article-1-220-fa.html

Research Article: Proximate composition and amino acid profile of the whole body of juvenile Persian sturgeon (Acipenser persicus). نشریه آبزی پروری پایدار و مدیریت بهداشتی. 1399; 6 (2) :1-14

URL: http://ijaah.ir/article-1-220-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645